Vijvers zijn er in verschillende vormen en maten. Het is zeer belangrijk dat u van te voren weet wat u voor vis wilt gaan houden, wilt u goudvisjes of bijvoorbeeld koi’s of misschien helemaal geen vis in uw vijver.
Een vaak voorkomende fout is dat mensen beginnen met goudvisjes maar dan een koikarper van 60 cm of groter toch ook wel leuk vinden, maar ja dan heb je een vijver die daar eigenlijk niet geschikt voor is en dat is vragen om problemen.
Ik wil graag 2 soorten vijvers met jullie bespreken, een tuinvijver en een koivijver.
 

Tuinvijver:

Bij een tuinvijver ligt de nadruk op de combinatie van vissen en planten. Geschikte vissen voor dit soort vijvers zijn: goudwinde, goudelrits, shubunkin, sarasa, goudvis en maximaal 1 zonnebaars. Een tuinvijver moet minimaal 80 cm diep zijn om de vissen probleemloos te laten overwinteren. Een tuinvijver dient gezuiverd te worden middels een filtersysteem. Ook is het belangrijk om de tuinvijver continu te beluchten.
Het is raadzaam om een ‘’biologiedrager’’ zoals substraat op de vlakke, horizontale delen van de vijver te plaatsen. Dit zorgt voor een snelle en gezonde omzetting van de afvalstoffen naar plantenvoeding door bacteriën die in het substraat kunnen leven. U kunt bij een tuinvijver gebruik maken van bijvoorbeeld een drukfilter met een klein uv lampje wat het water helder houd. Uiteraard moet de filter ook wekelijks schoongemaakt worden.
Hieronder beschrijf ik graag een veel gebruikte filter voor tuinvijver

Drukfilter:

Een drukfilter is een zeer compact filter wat door de aanvoer vanuit de filterpomp op druk wordt gebracht. Het te filteren water wordt meestal door filtermateriaal heen gedrukt. Omdat het een gesloten filter is, kan dit filter ( maximaal 0,5 m ) onder de terugloop of waterlijn geplaatst worden. Zo kan het filter bijvoorbeeld achter een waterval staan of zelfs ingegraven worden. Dit zijn filters die zijn bedoeld voor kleinere vijvers, zonder koi-karpers.
Een ingebouwde UVC-filter behoort tot het filter, zodoende krijgt u ook een helder water-garantie.
 
 Voor de wat grotere tuinvijvers zijn de screenmatics van Oase ook prachtige filters met weinig onderhoud.

Koivijver:

Bij een koivijver ligt de nadruk op de koi. Deze vissen zijn zeer tam en kleurrijk getekend en kunnen tot wel een meter lang worden. Een koi-vijver moet minimaal 1.50 m diep zijn. Wanneer dit i.v.m. een hoge grondwaterstand niet mogelijk is, kunt u besluiten om de vijver deels boven het maaiveld te maken. Hierdoor kan de diepte van 1.50 m toch bereikt worden. Een filter voor een koivijver is groter dan een filter voor een tuinvijver met goudvisjes. Dit komt doordat een koikarper een vis is die heel snel groeit en mede daardoor ook veel meer afvalstoffen produceert. Tegenwoordig zijn er ook compacte filtersystemen te koop. Planten en koi’s gaan vaak niet samen, koi’s vinden het heerlijk om te vroeten in de plantenbakken en laten meestal weinig over van de planten. Wat wij vaak adviseren is een combinatievijver, voor koi en planten. In feite zijn er dan twee vijvers met een overloop, beekloop of zelfs een waterval tussen de twee vijvers waarvan de ene vijver dus dient als een plantenfilter. Dit is geen vereiste, heeft u geen ruimte voor een plantenfilter moet u dus wel op een andere manier zorgen dat de stoffen die planten normaal omzetten wel uit het water gehaald worden.Dit kunt u ook doen door meer water te verversen.
Het water wordt bijvoorbeeld d.m.v. bodemafvoer(en) en skimmer(s) aangesloten op een pomp en naar het filter aangevoerd. Er zijn veel verschillende filtersystemen. Hieronder zal ik er een paar beschrijven.
 
 

Voorfilter / Zeefbochtfilter (ultrasieve):

 
Een zeefbochtfilter ( Ultrasieve ) is een mechanisch voorfilter. Dit filter wordt meestal voor een Beadfilter geplaatst. De Ultrasieve is zeer compact en toch geschikt voor de grotere vijvers. Het water komt meestal via een bodemdrain en/of een skimmer het filter binnen. Het water valt door een zeefbocht. Een zeefbocht bestaat uit honderden scherpe driehoekige RVS staafjes die ten opzichte van elkaar gekanteld staan. Het water komt tegen de opstaande kant van de driehoekige staafjes en valt er doorheen terwijl het vuil op de staafjes blijft liggen.
Door de afsluiter van de zeefbochtfilter open te zetten spoelen de vuildeeltjes naar het riool of de stortput. Doordat het water door de zeef valt wordt er direct veel zuurstof in het water opgenomen.
Achter de zeef kunt u een pomp droog opstellen die het water bijvoorbeeld verplaatst naar een Beadfilter.

TROMMELFILTERS ZELFREINIGEND VOORFILTER

Bent u op zoek naar een trommelfilter voor Koivijver met zo min mogelijk onderhoud. Een trommelfilter bied deze mogelijkheid.

Het water komt in de trommel het filter in en moet door een aantal zeven naar buiten werken. Zodra de zeef vervuild daalt het waterniveau buiten de trommel in het filter. Dit is voor de elektronica een teken dat de zeef verstopt raakt en zal de interne pomp het filter gaan spoelen.
Terwijl de trommel rond draait spoelen krachtige waterstralen de zeven schoon. Het vuil word onder de zeef opgevangen en afgevoerd.

Wij verkopen enkel trommelfilters van A-merken zoals Oase en Aquaforte. Dit omdat zij de service, mensen en de kennis in huis hebben mocht er onverhoopt iets mis zijn met uw trommelfilter. Daarbij is onze grote voorkeur Oase.


MODULE FILTERS

Bepaal zelf het aantal kamers van je vijverfilter en welk filtermateriaal je gebruikt met behulp van verschillende modules. Eenvoudig te koppelen filters die je oneindig uit kunt breiden.

 

OASE PROFICLEAR

Oase Proficlear modules zijn gevuld met filtermateriaal en elke unit heeft zijn eigen kenmerken. Bepaal welke units je nodig hebt en koppel deze eenvoudig aan elkaar om zo tot je optimale filter te komen.
De proficlear modules zijn leverbaar van trommelfilter tot pompkamer. 


Beadfilter of Superbead:

 
Beadfilters zijn gesloten (druk)vaten gevuld met miljoenen plastic korreltjes (beads). Omdat deze korreltjes drijven zorgen ze voor de mechanische filtratie en vanwege hun grote aanhechtingsoppervlak ook als biologische filtratie. Wel is het verstandig om voor een bead filter altijd een Voorfilter te plaatsen zoals een trommelfilter of een sieve.
 
Mechanische filtratie: de korrels drijven in een gesloten vat en zitten daardoor heel erg dicht op elkaar. Het water wordt er door de druk van de pomp doorheen geleid waardoor de vuildeeltjes in deze korrels blijven hangen. Naarmate het filter langere tijd wordt gebruikt wordt ook de biofilm (een plakkerige laag) om de korrels dikker waardoor er steeds fijner vuil kan worden opgevangen.
Biologische filtratie: de plastic korrels hebben een aanhechtingsoppervlakte van zo’n 1600m2 per m3 (6 x zo veel als bijvoorbeeld een blauwe Japanse mat). De biofilmlaag om de korrels biedt dus gigantisch veel oppervlakte voor de bacteriën voor het afbreken van ammonium en nitriet.