Takazumi voedingskalender het hele jaar door
Januari
1. Takazumi Vital*
Februari
1. Takazumi Vital*
Maart
1. Takazumi Vital*
2. Takazumi Gold Plus
3. Takazumi Care Yugen ** 5 opeenvolgende dagen voeren volstaat om het immuunsysteem weer optimaal te laten werken
April
1. Takazumi Gold Plus
2. Overgang naar Takazumi Mix (zodra de watertemperatuur boven 10º komt)
Mei
1. Takazumi Mix
2. Overgang naar Takazumi High Growth (zodra de watertemperatuur boven 15º komt)
juni
Juni
1. Takazumi High Growth
2. Takazumi Mix
3. Takazumi Care Yugen **
5 opeenvolgende dagen voeren volstaat om het immuunsysteem weer optimaal te laten werken
Juli
1. Takazumi High Growth
2. Takazumi Mix
Augustus
1. Takazumi High Growth
2. Takazumi Mix
September
1. Takazumi Mix
2. Takazumi Gold Plus (zodra de watertemperatuur onder 10º komt)
3. Takazumi Care Yugen ** 5 opeenvolgende dagen voeren volstaat om het immuunsysteem weer optimaal te laten werken
Oktober
1. Takazumi Gold Plus
November
1. Takazumi Gold Plus
2. Takazumi Vital *
December
1. Takazumi Care Yugen ** 5 opeenvolgende dagen voeren volstaat om het immuunsysteem weer optimaal te laten werken
2. Takazumi Vital*
Takazumi Gold Plus : watertemperatuur vanaf 4º Celcius
Takazumi Vital : watertemperatuur vanaf 4º Celcius
Takazumi Mix : watertemperatuur vanaf 10º Celcius
Takazumi High Growth : watertemperatuur vanaf 15º Celcius
Takazumi Junior : watertemperatuur vanaf 10º Celcius
Takazumi Care Yugen : watertemperatuur vanaf 4º Celcius

* Takazumi Vital bevat een speciaal ontwikkelde cocktail van diverse middelen om het immuunsysteem van Koi te stimuleren en te activeren, waardoor een maximale afweer ontwikkeld wordt tegen infecties en parasieten. Het versterkt de weerstand van je Koi en kan het gehele jaar door ook bij uitstek ingezet worden als de conditie van de Koi eens wat minder is, bijvoorbeeld na een behandeling met medicijnen of na transport. (4 tot 6 weken voeren met Vital is dan al voldoende)

** Takazumi Care Yugen is een bacteriële immuun-modulator die op zeer korte termijn resulteert in een kompleet ontwikkeld en superieur functionerend immuunsysteem, zowel bij de opgroeiende als bij de volwassen Koi. 4 keer per jaar gedurende 5 opeenvolgende dagen voeren met tussenpozen van minimaal 2 maanden en in elk geval kort vóór en kort ná de winterperiode.

The art of feeding
even vooraf…
• Naast de bloedlijnen, zijn voeding en waterkwaliteit de belangrijkste pijlers voor de
gezondheid van je Koi
• Een goede waterkwaliteit is de basis voor gezonde Koi
• De hoeveelheid voeding én de samenstelling daarvan hebben beide invloed op de
waterkwaliteit
• Een mechanisch – of natuurlijk filter is daarbij een onmisbaar hulpmiddel
Voeding en waterkwaliteit
Alle seizoensvoedingen van Takazumi hebben door hun uitgebalanceerde samenstelling een erg hoge verteerbaarheid van ca 80%, hetgeen de belasting van filters tot een minimum beperkt en daardoor in belangrijke mate bijdraagt aan een helder en gezond vijverwater. Bedenk daarbij dat een Koi ca 3% van zijn lichaamsgewicht per dag nodig heeft. Voer daarom niet te uitbundig en let op of het in 5 tot 10 minuten gegeten wordt.
Voeding en seizoensinvloeden
Elk seizoen heeft zo z’n invloed op het voedingsgedrag van de Koi (en daarmee ook op de waterkwaliteit en dus de gezondheid van je Koi). De wisselende seizoenstemperatuur van het water is van invloed op de spijsvertering van de Koi en dus moet je ook het soort voer daar op aanpassen.
In het prille voorjaar, als het metabolisme van de Koi weer op gang komt, is een licht verteerbare voeding beslist wenselijk. Ook is de conditie van de Koi na de winterperiode vaak niet optimaal en zal een voeding die het immuunsysteem stimuleert en activeert je Koi weer snel weerbaar maken tegen bacteriële infecties en parasitaire ongemakken. Juist Takazumi Vital is dan bij uitstek geschikt om je Koi weer snel top fit te krijgen! Geleidelijk kun je daarna overschakelen naar het uitgebalanceerde top-basisvoer Takazumi Gold Plus als hoofdvoer.
Zodra de watertemperaturen wat verder in het voorjaar oplopen tot boven de 10º, schakel je over op Takazumi Mix, waarmee zowel de kleur als de groei bevorderd wordt, om daarna gedurende de zomermaanden (= groeimaanden) over te gaan op High Growth met een hoog eiwitpercentage van 45%. Een krachtvoer dus, dat de groei en de gewichtstoename bevordert.
In omgekeerde volgorde bouw je vanaf begin september weer af. Van Takazumi High Growth, via Takazumi Mix en Takazumi Gold Plus in de herfst, om met het weerstandverhogende Takazumi Vital met lichtverteerbare eiwitten en een laag vet en medium eiwitpercentage, de winter in te gaan.
Het is overigens onzin om uitsluitend de watertemperatuur als criterium te nemen om te stoppen met voeren. Het eetgedrag van je Koi bepaalt of het zinvol en gewenst is om te voeren (‘The Art of Feeding’). Bedenk dat zolang de Koi zwemt hij minder last van parasieten e.d. ondervindt dan indien hij op de bodem ligt.
Als de watertemperaturen teruglopen, zul je natuurlijk wel het voedingsritme en de hoeveelheid moeten aanpassen.
Beneden 5º Celsius stoppen met voeren. De spijsvertering van de Koi staat dan nagenoeg stil.
Voeding en gezondheid
Takazumi heeft gezondheid van Koi hoog in haar vaandel staan. De voortdurende controles op kwaliteit en voedertesten met Koi in het research centrum zijn dáárop gericht. Vanuit het streven om de weerbaarheid en gezondheid van Koi naar een maximaal haalbaar niveau te tillen is Takazumi Care Yugen ontwikkeld. Takazumi Care Yugen is een bacteriële immuun-modulator met een weergaloos effect op het immuunsysteem van zowel opgroeiende als volwassen Koi.
Yugen hoef je slechts 4 maal per jaar 5 dagen achtereen te voeren om je Koi in zeer korte tijd een volledig ontwikkeld en optimaal functionerend immuunsysteem te geven (zie voedingskalender ‘het hele jaar door’).
Veel plezier met een gezonde Koi hobby!
 
 


 
Ingrediënten Takazumi koi voer
proteïnen
Proteïnen of eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren bevorderen het herstel van beschadigd weefsel (wonden), een goede groei en productie van eitjes en zaadjes. Er bestaan in totaal 20 aminozuren, waarvan er 13 van belang zijn voor de Koi. Een tekort aan proteïne verstoort de groei van de Koi. Het kan zelfs leiden tot vergroeiing van de ruggengraat. Takazumi Professional Koi Food bevat voornamelijk proteïnen afkomstig van wit vismeel. Deze hebben het beste effect op een voorspoedige groei.
 
ruwe oliën en vetten
Ruwe oliën en vetten zorgen voor een groot deel van de energie die de Koi nodig heeft. Als er onvoldoende vetten in een voer aanwezig zijn, kan dit in hart- en leverproblemen resulteren. De benodigde vetten zitten o.a. in: visolie, tarwekiemen, maïsolie en sojaolie. Deze vetten kunnen uiteraard bederven als zij aan zuurstof blootgesteld worden. Gebruik dus geen oud voer; uw vis kan er ziek van worden. (Takazumi Professional Koi Food houdt om deze reden geen grote voorraad.)
koolhydraten
Koolhydraten zorgen voor energie. Koi bouwen minder snel energie op dan bijvoorbeeld zoogdieren. Koolhydraten moeten dan ook altijd in een voer aanwezig zijn.
fosfor
Fosfor moet altijd in een Koivoer aanwezig zijn, bij gebrek aan fosfor kan de ruggengraat van de Koi krom groeien.
mineralen
Ongeveer 12% van het water bestaat uit mineralen. Mineralen hebben verschillende functies. Zij bevorderen onder andere de opbouw van het skelet, de osmoseregulatie, de opbouw van de zenuwen en het in stand houden van de gaswisseling in het bloed. De meeste mineralen worden opgenomen uit het water.
vitaminen
Net als voor zoogdieren zijn vitaminen belangrijk voor een goede groei en stofwisseling van de Koi. Vitaminen mogen in een Koivoer niet ontbreken.
vitamine A
Vitamine A is nodig voor een goede groei, gezichtsvermogen en bescherming van de huid. Tevens belangrijk voor de vruchtbaarheid.
vitamine B1
Vitamine B1 haalt energie uit de koolhydraten.
vitamine B2
Vitamine B2 of Riboflavine is de stressvitamine. Vitamine B2 zorgt ervoor dat de Koi overgangssituaties, bijvoorbeeld stress door transport, beter aankan. Vitamine B2 is ook belangrijk voor de opbouw van de spieren en de slijmhuid.
 
vitamine B12
Vitamine B12 of Cobalamine zorgt samen met vitamine B6 en B11 voor de opname van ijzer door het lichaam en is betrokken bij de vorming van de rode bloedcellen. Een tekort aan deze vitaminen kan lijden tot bloedarmoede. Deze drie vitaminen zorgen ook voor een goede werking van het zenuwstelsel en zijn betrokken bij het aminozuurmetabolisme.
vitamine C
Vitamine C draagt bij aan de opbouw van het skelet en de weerstand tegen ziekten.
vitamine D
Vitamine D reguleert de opname van calcium en fosfor en is dus belangrijk voor de groei van het geraamte. Vitamine D voorkomt vervorming van het gratenstelsel.
vitamine E
Vitamine E is noodzakelijk voor de vorming van de rode bloedcellen en voor opbouw, herstel en instandhouding van spier- en andere weefsels. Stimuleert tevens de vorming van de vruchtbaarheidshormonen.
vitamine H
Vitamine H (Biotine) stimuleert de groei.
vitamine K
Vitamine K bevordert het stollen van bloed na een verwonding.
choline
Choline is nodig voor het verteren van vet.

astaxanthine
Astaxanthine is de rode kleurstof die zalm, garnalen en flamingo’s rozerood kleurt. Chemisch is het verwant aan β-caroteen (dat ook voorkomt in worteltjes) en vitamine A. Het behoort tot de groep der carotenoïden.
Astaxanthine wordt geproduceerd door diverse soorten algen en plankton. Deze worden gegeten door kreeftachtigen, waaronder ook garnalen. Zij slaan de kleurstof op in de schaal en krijgen daardoor een rozerood uiterlijk. De kreeftachtigen worden weer gegeten door vissen (zalm, forel) of vogels (flamingo’s of rode ibis), die de kleurstof in de huid en in het vetweefsel opslaan. Hierdoor wordt het vlees van deze dieren rozerood. Astaxanthine wordt niet of nauwelijks uitgescheiden, daarom blijft de rozerode kleur.
Het is een sterke antioxidant, met functies vergelijkbaar aan vitamine E. Ook zou het tegen UV licht kunnen beschermen.
Astaxanthine kan, in tegenstelling tot Spirulina, het gehele jaar door gevoerd worden.
Alleen algen en plankton kunnen Astaxanthine maken. De meeste hogere diersoorten kunnen de structuur niet veranderen. Dit heeft een belangrijk gevolg voor de visteelt. Er zijn verschillende soorten zalmkwekerijen. Zalm kan in zee gekweekt worden, waar hij deels natuurlijke voeding opneemt, maar ook bijgevoerd wordt. Een andere manier is het kweken van zalm in tanks op het land. Daarbij krijgt de zalm alleen visvoer. Zonder garnalen of andere bron van Astaxanthine blijft hij echter wit of bleek van kleur. Dat wil de consument uiteraard niet.
Zo wil een Koi hobbyist ook geen bleke of vaal gekleurde Koi in zijn/haar vijver. Dus moet aan het visvoer Astaxanthine toegevoegd worden.
Astaxanthine kan kunstmatig uit caroteen gemaakt worden en dit is de meest gebruikte bron van Astaxanthine in visvoer. Andere mogelijkheden zijn het toevoegen van garnalenafval of een poeder gemaakt van Astaxanthine-producerende gisten, maar deze methoden zijn aanmerkelijk duurder.
Astaxanthine is toegevoegd aan Takazumi Gold Plus, Takazumi Mix en Takazumi Vital