Heeft u problemen of twijfelt u of uw systeem goed werkt? We komen graag bij langs.

We kunnen de volgende zaken met u bekijken.
 
Microscopisch onderzoek bij uw vissen.
Vissen behandelen tegen parasieten, wormen etc.
Wond behandeling.
Waterkwaliteit testen.
Filterlijn nalopen.
Voorjaarscheck van uw vijver.
Montage en demontage Filter installatie.
 
 
Waar nodig kunnen wij u adviseren wat te doen en de koi eventueel meteen behandelen.
Aan dit bezoek zitten kosten verbonden. Hieronder vindt u de tarieven voor het bezoek/onderzoek voor de eerste 30 minuten, gemeten vanuit onze vestiging in Zoetermeer. Dit is exclusief eventuele medicijnen die wij overigens wel altijd bij ons hebben. De prijzen van de medicijnen kunt u terugvinden in onze webshop. Een huisbezoek duurt ongeveer 30 minuten. Mocht u meer vragen hebben of er moet iets anders gebeuren aan de vijver of koi’s rekenen wij per half uur € 20 Euro.
0-10 km 40 Euro
10-20 km 50 Euro
20-30 km 60 Euro
Meer km’s in overleg
Wondbehandeling 20 Euro
 
Contactgegevens:
E-mail: info@koivijverconcurrent.nl
Telefoon: 079-3514212
Mobiel: 06-22749272
 
Hieronder wil ik u graag vertellen waar u op moet letten wanneer u een vijver in het bezit heeft.
 
Allereerst is het allerbelangrijkste om uw water te testen. Er is een gezegde (Koi houden is water houden) en dat klopt. De meeste problemen ontstaan door slecht of vies water. Dit kunt u voorkomen door regelmatig uw water te testen op nitriet, ammoniak en ph. Uiteraard zijn er nog veel meer waardes die u kunt meten en in de gaten houden, maar dit zijn voor mij de drie belangrijkste.
 
Net zoals alle dieren, en natuurlijk ook mensen, kunnen koikarpers ziek worden. Het is belangrijk om de symptonen van verschillende ziekten te weten. Zo weet je op tijd wat er aan de hand is en kun je snel ingrijpen. Hieronder zullen een aantal ziekten aan de orde komen. Aan uw vissen kunt u vaak afwijkend gedrag zien wanneer zij last hebben van parasieten of een andere infectie.
 
Enkele symptomen zijn:
 
Flitsen/schuren.
Springen.
Vinknijpen.
Versnelde ademhaling.
Verdikte slijmlaag.
Niet eten.
Afzonderen van de groep.
 

De meest voorkomende koi ziektes.

 
Buikwaterzucht
 
Buikwaterzucht is eenvoudig te herkennen, want de symptonen kun je moeilijk over het hoofd zien. Buikwaterzucht herken je aan de grote buikomvang van de vis en de naar buiten staande schubben. Uitpuilende ogen kunnen ook voorkomen. De koikarper kan op verschillende manieren aan deze aandoening komen.
De oorzaak kan een bacteriële infectie zijn. In dit geval is de ziekte ook besmettelijk. Je weet alleen zeker dat dit het geval is, wanneer ook andere karpers buikwaterzucht hebben. Het is in dit geval belangrijk de besmette vissen direct af te zonderen. Bij slechts 1% van de gevallen gaat het daadwerkelijk om een bacteriële infectie. Veel vaker voorkomende oorzaken zijn slecht functionerende nieren en een vochtophoping bij het hart. De reden dat de koikarper bol gaat staan, is dat buikwaterzucht weefselbeschadiging in de lever en nieren veroorzaakt. Deze organen kunnen hun functie vervolgens niet meer goed uitvoeren, waarna de waterhuishouding ontregelt. Water hoopt zich in de vis op en zakt naar de buikholte. De druk op de buikwand en in de schubben zorgt er voor dat de schubben overeind gaan staan. Indien je koikarper aan deze symptonen voldoet, is het belangrijk direct actie te ondernemen. Slechts 5% van de vissen overleeft deze aandoening.
 
Karperpokken
 
Karperpokken zijn, zoals de naam al duidelijk maakt, pokken op de vinnen of het lichaam van de vis. Ze zien er als kaarsvetachtige plekken uit, waardoor de vis er in het ergste geval misvormd uit gaat zien. Een dodelijke ziekte is het gelukkig niet. Genetische eigenschappen van de aangetaste cel worden, net zoals bij ieder virus, veranderd en overgenomen. Hierna zorgt deze genetisch gemanipuleerde cel ervoor dat er meer cellen geïnfecteerd worden. Dit virus is niet te behandelen en gaat vanzelf over. Er zijn wel een aantal maatregelen die je kunt treffen om de kans op besmetting van je vissen te verkleinen. Een wat hogere watertemperatuur zorgt voor een beter immuunsysteem van de vissen, waardoor ze minder vatbaar voor de ziekte zijn. Daarnaast is het ook zo dat wanneer er veel vissen in de vijver zitten de ziekte ook sneller en makkelijker overgedragen wordt.
Dit is een koi met veel karperpokken op zijn staartvin. Hier is vrij weinig aan te doen en hoeft u zich dus niet druk om te maken. Wel is het belangrijk dat u zeker weet dat het bijvoorbeeld geen ontstekingen zijn of een schimmelinfectie. Sommige koihouders vergissen zich daar wel eens in en ontstekingen moeten uiteraard wel behandeld worden.
Schimmelziekten
 
Met schimmels in een vijver is niets mis. Schimmels zoals saprolegnia zorgen juist voor een evenwichtig ecosysteem. Ze leven namelijk van rottende stoffen en vallen daarom rottend afval aan. Maar ze vallen jammer genoeg ook beschadigde huidgebieden van vissen aan. Voor een gezonde vis is er geen gevaar, maar een aangetaste vis door bijvoorbeeld parasieten kan dus ook een doelwit zijn. Of een koikarper last van schimmelziekten heeft, kun je makkelijk herkennen aan hoe het eruit ziet. Geïnfecteerde gebieden zijn namelijk bedekt met witte, bruine, grijze of zwarte plukjes. In het beginstadium ontdek je de infectie misschien pas nadat je de vis uit het water hebt gehaald. Maar hoe eerder je het ontdekt, hoe groter de kans op overleving van de vis is. In latere stadia zal de infectie de vis namelijk van binnen aan gaan tasten. Ook besmette eitjes moet je zo snel mogelijk uit de vijver halen. Bij een lichte schimmelinfectie kan de behandeling in de vijver gebeuren. Maar wanneer grote delen van de vis met schimmel zijn bedekt, is het het beste om de vis apart te nemen. Bij het bestrijden van de schimmelinfectie is het belangrijk eerst de oorzaak aan te pakken, waardoor de vis slachtoffer van de schimmels kon worden. De schimmel kan met een wattenstaafje verwijderd worden. Vervolgens dient op de vis malachietgroen te worden aangebracht, waarna het met propolis besproeid dient te worden. Hierna kan de koikarper weer terug de vijver in. Mocht het hierna nog niet helemaal over zijn, dan is het verstandig een specialist te raadplegen.
 
2 koi’s die last hebben van schimmels.
 
Parasieten
 
Parasieten kunnen zowel onzichtbare, eencellige organismen, als bloedzuigers en wormen zijn. Bij een aanval door parasieten zal de koikarper zijn slijmproductie verhogen. Dit kost erg veel energie en indien deze poging om met een verhoogde slijmproductie de parasieten kwijt te raken niet lukt, kan de koikarper overlijden. Er kan ook blijvende schade aan de vinnen en kieuwen worden aangericht. Wanneer een koikarper parasieten bij zich draagt, zal hij zichzelf veel gaan schuren en soms zelfs uit het water springen. De kans dat parasieten zich aan een vis gaan hechten, wordt vergroot door vervuild water of een te groot aantal vissen in de vijver. Een vis die door een andere oorzaak, al aangetast of verzwakt is, is ook een aantrekkelijke prooi. Het hangt van de parasiet af hoe je een vis die slachtoffer van parasieten is geworden het beste kunt behandelen.
We gaan niet alle parasieten hier behandelen, want dat zijn er te veel maar er zijn er een aantal die regelmatig voorkomen in koivijvers.
 
Witte stip
 
Bij Witte Stip is een parasiet, genaamd Ichthyophthirius multifiliis, in de huid van de koikarper gedrongen. In een volwassen stadium wordt dit als witte stip zichtbaar. De parasiet zelf is overigens niet wit, maar bruin of zwart. Witte Stip verspreidt zich erg snel en kan binnen 24 uur al honderden dochtercellen hebben voortgebracht. Wanneer een koikarper Witte Stip heeft opgelopen zal hij zichzelf vaak schuren. In een later stadium zal hij ook minder tot niets eten, wordt hij passief en krijgt hij ademhalingsproblemen door aantasting van het huidoppervlak of de kieuwen. Witte Stip kan ontstaan door schommelingen in de watertemperatuur en bij stress door bijvoorbeeld de aanschaf van nieuwe vissen. Het is belangrijk Witte Stip op tijd te behandelen, want het is binnen 72 uur al dodelijk. Mits je het op tijd ontdekt, is het eenvoudig te behandelen.
 
Trichodina
 
Zonder twijfel de mooiste en meest herkenbare onder de parasieten. Met zijn ronddraaiende en op een wiel lijkende vorm is deze parasiet duidelijk te onderscheiden bij gebruik van een microscoop. Voor het blote oog is het niet zichtbaar. Trichodina is meestal aanwezig op uw vissen en is in kleine aantallen geen enkele bedreiging. Bij een slechte waterkwaliteit vormen ze echter wel een probleem en kunnen voor grote gaten in uw vissen zorgen. Geknepen vinnen, flitsen, schuren, hangen, doffe slijmlaag zijn kenmerken van een Trichodina besmetting. Ook deze parasiet is goed te behandelen wanneer u er op tijd bij bent. Wel komt deze parasiet steeds vaker voor in resistente vorm waardoor hij soms moeilijker te behandelen is.
Trochidina onder de microscoop.
 
Huidwormen en kieuwwormen
 
De huidwormen veroorzaken evenals sommige ééncelligen parasieten een troebele huid en bloederige plekken op de huid. De vissen schuren langs de vijverwanden en stenen, krijgen een donkere kleur en uiteindelijk kunnen ze vermageren. Bijkomende bacteriële infecties zijn aan de rode plekken herkenbaar. De huidworm kan zichzelf zonder tussengastheer vermeerderen. De huidwormen hebben geen oogpunten; de kieuwwormen wel. Aan het achtereinde zien wij een reeks haakjes waarmee ze zich op de huid vasthechten (16 kleine haakjes en 2 grote). Aan het andere einde heeft de huidworm een dubbel eind, wat meestal goed te zien is. De besmetting van de vissen gaat direct van vis op vis. Een huidafstrijkje wordt onder een microscoop bij een vergroting van 50 – 100x bekeken. De wormen bewegen heel langzaam en kunnen eenvoudig gediagnosticeerd worden. Soms zijn de haakjes niet meer te zien, omdat ze bij het afstrijken in de huid van de vis vast blijven zitten. Huidwormen zijn minder gevaarlijk dan kieuwwormen en goed te behandelen.
 
De kieuwworm parasiteert, zoals de naam al aangeeft, voornamelijk op de kieuwen van de koi en is daarmee een zeer gevaarlijke parasiet. Met het achterlijf zet de worm zich met twee uiterst scherpe, relatief grote en een krans van kleinere haken vast op kwetsbare kieuwen van de koi. Hierdoor kan de parasiet enorme schade aanrichten. De worm neemt voedsel op met een in vieren gedeelde kopkant. Dit is een ander, maar minder gemakkelijk te zien, verschil met de huidworm die een kopkant heeft, die uit twee delen bestaat. Als verdediging zal de koi extra slijm gaan aanmaken. U kunt zich voorstellen dat het verstikkend kan werken als er veel slijm in de kieuwen zit. De symptomen die de koi bij een besmetting kan vertonen zijn een versnelde ademhaling, het soms dichthouden van één kieuw, schudden met de kop, achteruit zwemmen, schuren (flitsen) met voornamelijk de buitenkant van de kieuwen en het maken van een beweging die lijken op het vermalen van lastig weg te krijgen voer. Heeft de koi de beschikking over een zandbodem, dan zal ze proberen zand door de kieuwen te blazen om van de parasieten af te komen. Als alternatief wordt vaak een hap lucht genomen die via de kieuwen weer wordt uitgeblazen (bellenspoor). Bovengenoemde symptomen zijn nadrukkelijk géén garantie voor kieuwwormen. Microscopisch onderzoek is altijd noodzakelijk om tot een juiste diagnose te komen.
Huidwormen en kieuwwormen zoals u ze kunt zien onder de microscoop.
 
Tot slot
 
Bent uzelf niet ervaren genoeg om te kunnen bepalen welke parasieten er op uw vissen zitten, onvoldoende op de hoogte bent welke middelen er tegen welke parasieten in welke dosis toegediend moeten worden of niet in staat om exact de juiste hoeveelheid af te wegen, roep dan altijd de hulp in van een deskundige en ga nooit zelf wat uitproberen. Gooi nooit middelen in het water als niet door een microscopisch onderzoek eerst is vastgesteld welke parasieten er op uw vis zitten. Ik hoor vaak verhalen:
Ja we hebben bij een tuincentrum een middeltje gehaald waar alle parasieten dood van gaan.
Dit is niet het geval!! Er is geen middel wat tegen alle parasieten helpt. Behandeld u tegen de verkeerde parasieten dan maakt u uw koi nog veel zwakker en heeft de overlevende parasiet nog meer kans om uw koi kapot te maken waardoor een volgende behandeling waarschijnlijk te laat is en uw koi overlijdt.
 
Wij helpen u graag tegen een geringe vergoeding. Wanneer u meteen begint met de juiste behandeling bent u waarschijnlijk nog goedkoper uit ook.